Ортопедични обувки ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Над 200 модела ортопедични обувки за цялото семейство. Обуваме от най-малките до по-големите в „МЕДИКА ВИТА” /срещу МБАЛ ДОБРИЧ, до спирката- в блока/, ул. „Панайот Хитов” 33, за контакти: 0885 779 593

Обувките трябва да са меки, без неудобни вътрешни шевове и ръбове, стабилни и предпазващи крака; достатъчно широки и с допълнителен обем, ако кракът е отекъл; с добра поддръжка на свода и дебело омекотяващо ходило; лесни за обуване и събуване, но също – здрави и издръжливи. С една дума – ортопедични обувки. Веднъж усетили удоволствието и комфорта от носенето на ортопедични обувки, ще се запитате защо е било нужно да чакате толкова време, за да се възползвате от този лесен начин да защитите краката си.

Уважаеми клиенти, във връзка с настъпилите изменения на правилника за прилагане на Закона за хора с увреждания за отпускане на ортопедични обувки, обнародвани в държавен вестник бр.27 от дата 02.04.2019г. , Ви информираме, че с изменения се връщат правата на диабетиците, които не са на инсулин.

Ортопедични обувки – кое ги отличава?

Каква е основната функция на ортопедичните обувки?

Ортопедичните обувки осигуряват по-голям комфорт  и по-добра поддръжка на краката ви.

Специалистите ги препоръчват в случаите, когато имате болки или дискомфорт при ходене. Може да ги носите разбира се и профилактично или за удобство.

Има ли универсални ортопедични обувки?

Дизайнът и изработката им са различни, в зависимост от тяхната функционалност и предназначение. Потребностите на хората с диабетно стъпало са различни от тези на хората с буниони, пръст-чукче или пък с плоскостъпие, затова не може да има универсална обувка. Има обаче няколко общи характеристики, които ортопедичните обувки притежават.

ortopedichnata obuvka

Какви елементи трябва да имат?

Твърд форт. Форт наричаме задната част на обувката, която обхваща петата. Фортът трябва да е твърд, за да ви осигури стабилна поддръжка. Ако при натиск с палци фортът не се огъва, значи обувките ви имат твърд форт.

Достатъчно пространство за пръстите на краката. Пръстите ви трябва да се разположат удобно и да можете да ги размърдате. Пръст-чукче, мазолите, пришките, кокошите тръни, болките във възглавничките, бунионите могат да бъдат причинени или утежнени от обувки, на които мястото за пръстите е прекалено тясно или плитко.

Неогъваемата средна част на ходилото осигурява стабилност и поддръжка на свода.

Подвижните стелки са важен елемент, защото:

  •     Те осигуряват допълнителен обем в случай, че краката ви са подути.
  •     Можете да замените стелките с други, които отговарят на вашите специални нужди.
  •     Могат да се перат, което е и защита срещу бактериални и гъбични инфекции.

Умерена височина на тока между 1.5 и 3.5 см. Твърде високият ток може да доведе до състояния като метатарзалгия, пръст-чукче, неврома на Мортън, плантарен фасциит, скъсяване на ахилесовото сухожилие и др.

Достатъчна широчина, за да не притискат краката. Това е особено важно, ако имате диабет или краката ви са склонни към подуване.

Какво още притежава добрата ортопедична обувка?

  •     Подходящо затваряне, за да можете да ги обуете лесно и да прилягат по крака.
  •     Подплата без шевове и ръбове, за да не причиняват протриване.
  •     Омекотени яка и език. Предпазват чувствителните зони от раздразнение и осигуряват допълнителен комфорт.
  •     Дишаща горна част, която предпазва краката от запарване, както и обувките от овлажняване.
  •     Здраво и олекотено ходило, което намалява удара върху стъпалото при ходене и е изработено от материал, устойчив на подхлъзване.

Как всъщност изглеждат?

Не е задължително ортопедичните обувки да изглеждат груби и неестетични. Вече се предлага  разнообразие от дизайни, както на ежедневни, така и на официални, и спортни обувки. Затова  и не се налага да жертвате здравето си в името на добрия външен вид.

Важно е да знаете още:

Носенето на ортопедични обувки може да ви осигури отличен комфорт, когато ходите или прекарвате прави дълго време. Ако имате проблемни стъпала, тези обувки могат да  ви помогнат или да облекчат състоянието ви.

Но ако не усетите облекчение или състоянието на стъпалото ви е специфично, непременно се обърнете към лекар, който да ви предпише лечение и да ви наблюдава. Добро решение е да му покажете обувките, които носите, за да прецени дали отговарят на вашите нужди.

РЕД ЗА БЕЗПЛАТНО ПОЛУЧАВАНЕ
Необходимите документи за отпускане на целева помощ от РЗОК за закупуване на медицински изделия, помощни средства и приспособления, съгласно чл.73, ал.1 от Закона за хората с увреждания, в сила от 01.07.2022 г. :

1. Направление от общопрактикуващия лекар до специализирана, ортопедична ЛКК. Специализирани, ортопедични ЛКК, издаващи медицински протоколи за ортопедични обувки.
2. Медицински протокол от ЛКК за ортопедични обувки. Ако сте с диабетно стъпало трябва да приложите изследвания направени от Вашия ендокринолог, доказващи диабетна полиневропатия или микроангиопатия.
3. Когато посетите ЛКК ще ви бъде издаден по електронен път протокол/решение за помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие. На място ще имате възможност да подадете заявление към Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), което ще бъде изпратено по електронен път от ЛКК в институцията.
4. Ще получите известие от РЗОК за издадено одобрение за предоставяне на ортопедични обувки и/или ортопедични стелки на посочена от вас електронна поща и/или по телефон, без да посещавате офисите на РЗОК.
5. След получаване на потвърждението от РЗОК, заповядайте за избор и вземане на индивидуална мярка за изработване на ортопедични обувки.
6. Получаване на ортопедичните обувки.


от „МЕДИКА ВИТА”- до 20 работни дни.
Посетете нашия обект в град Добрич, магазин „МЕДИКА ВИТА” /срещу МБАЛ ДОБРИЧ, до спирката- в блока/, ул. „Панайот Хитов” 33, вх. В, ет. 1,за контакти: 0885 779 593,  за да уговорите ден и час за  вземане на индивидуална мярка .

Налични са 320 продукта.

Показани са 1-12 от общо 320 артикул(а)

Активни филтри